Informator broj 6502 - 6503 od 01. siječnja 2018.

Uvodnik:

Čestitka glavne urednice

Drage čitateljice i čitatelji Informatora!

Božić je. Domovi su svečani, okićeni, a zrak je ispunjen mirisom kolača. Obitelj se skuplja da u zajedništvu proslavi ovaj kršćanski blagdan mira, ufanja, ljubavi, vjere, tolerancije i svih onih vrijednosti na kojima jednako počivaju i islam, budizam ili hebrejstvo. 

Danas, kada mi, građani Hrvatske, imamo tu privilegiju za Božić živjeti u miru i slobodi, u različitim krajevima svijeta drugi vape za slobodom i bježe iz svojih stoljetnih domova da bi živjeli u miru. Njihovo dostojanstvo se gazi, a u ime vjere, ali i porad zarade i političke moći ubija ih se, proganja, izrabljuje i iskorištava. U 21. stoljeću, ratovi ne jenjavaju, a ljudi u potrazi za sigurnošću, umjesto u boljem svijetu postaju roblje. Svijet danas živi podijeljen na one koji gaze druge i one kojih se gazi. Na one koji imaju slobodu i one koji je nemaju. Na one koji imaju mogućnost živjeti od svog rada i one koji je nemaju.   

U tom svijetu podjela i Hrvatska živi u svojim podjelama. Umjesto da na teško stečenoj slobodi i postignutom miru nadograđujemo vrijednosti koje smo branili s nadom da ćemo u svojoj državi imati bolje i pravednije društvo, mi ih rušimo trvenjem oko onih koji su rušili najvišu svetinju među njima – ljudsko dostojanstvo. 

Zato, za Božić, koji nas okuplja, veseli, blagosilja, nosi ljubav, poruke mira i tolerancije, podsjetimo se vrijednosti koje su naši ustavotvorci utkali u Božićni Ustav 1990.

Podsjetimo se da su na Božić odlučili izgraditi društvo mira, slobode, jednakosti, društvo u kojem nema jedne partije i jednog načina razmišljanja, društvo čije su najviše ustavne vrednote one na kojima počiva cijelo čovječanstvo. Podsjetimo se da ih treba živjeti sada i sutra i da one ne mogu rasti ako ih truju podjele.   

Za Božić, želim svima nama da u 2018. živimo i njegujemo vrijednosti koje su naši ustavotvorci s vizijom pisali, naši branitelji svojim životima štitili kako bi naša djeca i generacije iza njih u njima uživali. 

Čestit Božić i Sretna Vam Nova godina!
Slavica Banić, glavna urednica

Sudska praksa

Zemljišnoknjižno pravo – uknjižba založnog prava – pretpostavke za upis (ovlasti zemljišnoknjižnog suda)
Područje: Zemljišnoknjižno pravo
Sud: Vrhovni sud Republike Hrvatske
Izjava o priznanju duga
Područje: Obvezno pravo
Sud: Visoki trgovački sud Republike Hrvatske
Mjerodavno pravo kod ugovora s međunarodnim obilježjem
Područje: Obvezno pravo
Sud: Visoki trgovački sud Republike Hrvatske
Pobijanje zaključka
Područje: Porezno pravo - opći porezni zakon
Sud: Visoki upravni sud Republike Hrvatske

VI pitate – MI odgovaramo

Utjecaj neprijavljivanja tražbine na prekinutu parnicu
Područje: Stečaj
Isplata stipendije studentu na tekući račun
Područje: Porezno pravo - porez na dohodak
Visina minimalne plaće u 2018. godini
Područje: Financije
Javna nabava – zahtjev za dostavu dokumenata
Područje: Javna nabava
Nepoštena trgovačka praksa u lancu opskrbe hranom
Područje: Trgovačko pravo
Upravni postupak – neuredna dostava rješenja i žalba
Područje: Upravni postupak