Vremeplov

Weimarski ustav - 11. kolovoza 1919.

Kraj Prvog svjetskog rata dočekao je Njemačko Carstvo u neredima, koji su bili posljedica teških poraza na ratištima te sveopće bijede i gladi kojima je bilo izloženo njemačko stanovništvo, kako zbog iscrpljujuće mobilizacije svih sposobnih za rat, tako i zbog stroge racionalizacije hrane u korist vojske. Oko 750 tisuća njemačkih civila umrlo je tijekom Prvog svjetskog rata zbog gladi, a osobito teška bila je zima između 1916.-1917., poznata kao »zima stočne repe«, kada je stanovništvo preživljavalo prehranjujući se tim povrćem kao glavnom prehrambenom namirnicom. 

Nezadovoljan narod, ali i vojska sve su se više okretali političkoj ljevici i radikalnim strankama koje su zahtijevale okončanje rata. Vrhunac tog nezadovoljstva izražen je u tzv. Novembarskoj revoluciji 1918., kada je, 9. studenoga, kancelar Max von Baden, bez znanja cara Vilima II. obznanio njegovu abdikaciju. Ustavna monarhija je srušena te je proglašena republika. Već 10. studenoga car je zatražio azil u Nizozemskoj i tek je 28. studenoga potpisao formalnu abdikaciju. Neredi, međutim, nisu utihnuli.

Članak u cijelosti možete pročitati u tiskanom izdanju Informatora, broj 6482 - 6483 od 07. kolovoza 2017. na stranici 22.